Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Recept - Vaříme, pečeme s Bobem a Nikčou - Linecký koláč

Potřebné přísady:
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • polovinu kypřícího prášku do pečiva
  • 150g másla
  • 1 kus bio citronu
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • marmeláda
  • pečící papír nebo máslo na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání
Postup přípravy:
  1. Máslo nech změknout na kuchyňské lince. Na váze odvaž 100 gramů krupicového curku a nasypej ho do misky. K cukru přidej změklé máslo a prsty propracuj - ( pořádně promačkej aby se ti máslo s cukrem pěkně spojilo).
  2. Odvaž si 250 g hladké mouky na váze a nasypej ji na vál tak aby se ti vytvořil kopeček. Doprostřed kopečku udělej větší důlek. Doprostřed důlku nasyp polovinu prášku do pečiva a přidej máslo, které jsi si předtím smíchal s cukrem. Teď si odděl žloutky od bílků. Můžeš použít oddělovač žloutků a nebo pokud jsi už zručný kuchař zvládneš to klasickým způsobem. Pokud nevíš jak na to popros dospělého o pomoc. Žloutky přidej do důlku. Teď přidej špetku soli - ( nabereš trošku soli mezi palec, prostředníček a ukazováček - je to opravdu malé množství). Vezmi citron a pořádně ho omyj pod tekoucí vodou. Připrav si struhadlo a z citronu ostrouhej kůru, třeba na talířek. Teď vezmi talířek s citronovou kůrou a také ji přidej do důlku.
  3. Hurá a jde se zpracovat těsto. Všechnu mouku a věci, které jsi si dal do důlku musíš rukama propracovat tak, aby ti vzniklo hladké těsto. Snaž se pracovat rychle, aby se ti těsto příliš nezahrálo. Z těsta udělej váleček a ten zabal do potravinářské folie a dej na 30 minut do lednice. Pro urychlení můžeš dát do mrazáku - rodiče ti pomohou určit čas pro dobu pobytu těsta v mrazáku.
  4. Těsto vyndej z lednice a rozděl ho na tři stejné díly. Jeden dílek dej na stranu - ten budeš potřebovat na výrobu mřížek na koláč. Zbylé dva kousky spoj v jeden a rozválej ho tak aby ti pasovat do tvé formy ve které budeš koláč péct. Můžeš to udělat i tak, že do formy vyložené pečícím papírem položíš těsto a dlaní ho mačkáš do stran tak, aby jsi ho měl po celém dně formy.
  5. Vezmi si marmeládu a lžíci a celou plochu těsta pěkně potři marmeládou. Snaž se roztírat rovnoměrně po celém koláči.
  6. Teď si vezmi poslední dílek těsta, který jsi si dal stranou a vyválej z něj proužky na ozdobu koláče. To uděláš tak že z těsta budeš vyvalovat takové dlouhé hady - ( určitě jsi takové již vyvaloval z modelíny) Vyváleného hada opatrně přendáš na koláč pomazaný marmeládou. Hady na koláč skládej tak, aby se ti tvořila na koláči mřížka jako vidíš na obrázcích.
  7. Tak a máš hotovo teď už jen koláč dáš péct. Požádej dospělého aby ti koláč dal péct zhruba na 35 minut do předem vyhřáté trouby. Koláč ať dospělák peče na 180 stupňů pokud má abyčejnou troubu a nebo na 150 pokud má horkovzdušnou troubu.
  8. Ze stejného těsta můžeš také vykrajovat tvary vykrajovátky, které posypeš čokoládou a nebo podle fantazie lentilkami. Nebo pomažeš nutelou. To samé můžeš udělat i u koláče a dát si místo marmelády třeba nutelu.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Čokoládová saláma v oblátke

Čokoládová saláma v oblátke

Obrázek Cheesecake s jahodovým mramorováním

Cheesecake s jahodovým mramorováním

TOPlist