• 3 hrnky mouky (např. 2 hrnky hladké špaldové a 1 hrnek celozrnné špaldové)
• ½ až 1 hrnek cukru (dle chuti)
• 2 hrnky hustého kefíru
• 1 hrnek rostlinného oleje
• 2 vejce (lze vynechat a nahradit cca 100 ml kefíru)
• 1 lžička jedlé sody
• ½ balíčku prášku do pečiva
• 3 lžíce kakaa
• ½ lžičky soli  
Na náplň:
• 500 g tvarohu
• 1 žloutek
• ½ balíčku vanilkového pudinku
• Strouhaná kůra z ½ citronu
• Cukr dle chuti
• 100 g rozinek (volitelné)  
Postup přípravy:
Na těsto:
• 3 hrnky mouky (např. 2 hrnky hladké špaldové a 1 hrnek celozrnné špaldové)
• ½ až 1 hrnek cukru (dle chuti)
• 2 hrnky hustého kefíru
• 1 hrnek rostlinného oleje
• 2 vejce (lze vynechat a nahradit cca 100 ml kefíru)
• 1 lžička jedlé sody
• ½ balíčku prášku do pečiva
• 3 lžíce kakaa
• ½ lžičky soli  
Na náplň:
• 500 g tvarohu
• 1 žloutek
• ½ balíčku vanilkového pudinku
• Strouhaná kůra z ½ citronu
• Cukr dle chuti
• 100 g rozinek (volitelné)  
Postup:
1. Předehřej troubu na 180 °C. 
2. V míse smíchej kefír, olej, vejce, cukr a kakao. Dobře promíchej, aby se cukr rozpustil. 
3. V jiné míse smíchej mouku se solí, sodou a práškem do pečiva. Postupně přidávej suché ingredience do mokré směsi a míchej, dokud nevznikne hladké těsto. 
4. Připrav si náplň: smíchej tvaroh, žloutek, vanilkový pudink, citronovou kůru a cukr. Pokud chceš, přidej rozinky. 
5. Vymaž a vysyp plech (cca 40×30 cm) a nalij na něj těsto. Lžící nanášej hromádky tvarohové náplně na povrch těsta. 
6. Peč v předehřáté troubě asi 30–40 minut, dokud koláč nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
7. Po vychladnutí můžeš koláč posypat moučkovým cukrem. 
⸻
Tento koláč je skvělý na snídani, svačinu nebo jako dezert ke kávě. Díky kefíru je těsto krásně vláčné a tvarohová náplň dodává koláči jemnost