Třená dvoubarevná bábovka
Potřebné přísady:
- 5 vajec
- 180 g hery másla nebo jiného tuku
- 260 g cukru krupice
- 1/2 vanilkového cukru - možno i více
- citronová kůra
- 8 lžic vlažného mléka = 1 dl
- 370 g polohrubé mouky
- 3/4 balíčku prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce kakaa a necelá lžíce rumu nebo mléka
- na vymazání formy 100% tuk a trochu hrubé mouky
Postup přípravy:
- Utřeme žloutky s tukem, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou do pěny. Špetku soli zamícháme do mouky. Pak přidáváme střídavě po trochách mouku s vlažným mlékem, do zbytku mouky - asi 1/3, zamícháme prášek do pečiva a přidáme nakonec. Pak už jen zlehka vmícháme sníh z bílků. Při šlehání bílků přidávám malinkou špetičku soli. Odebereme 1/3 těsta a zamícháme do něho kakao a trochu rumu. Bábovkovou formu vymažeme 100% tukem - např. Omega a vysypeme hrubou moukou. Dáme polovinu světlého těsta, pak tmavé a zbytek světlého. Vložíme do středně předehřáté trouby, teplotu zmírníme a zvolna upečeme. Zhruba 45 minut, nenapíšu stupně, troubu mám plynovou, ale bábovka se peče pozvolna.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptudesna
Mohlo by se Vám líbit