Postup přípravy:
- Těsto:
- Mouku, sůl, prášek do pečiva prosijeme na vál, do mouky rozsekáme tuk a rozdrobíme ho jako drobenku. Utvoříme důlek a do něj nalijeme studenou vodu a rychle vpracujeme napřed nožem, potom rukama. Těsto nehněteme, spíše rukama stloukáme. (a nebo všechno kromě vody dáme do robota, vypracujeme drobenku a nakonec přidáme vodu a necháme zpracovat v těsto). Vypracované těsto rozdělíme na dva nestejné díly, větší vyválíme a vyložíme jím formu (stačí vytlačít na dno a rohy prsty, nemusíme válet). Dno propícháme vidličkou a přidáme náplň.
- Náplň:
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, ty smícháme s cukrem, citronovou šťávou, skořicí, muškátovým oříškem, solí a moukou tak, aby se ve směsi rovnoměrně obalila. Jablka vyskládáme do koláčové formy na těsto a povrch poklademe malými kousky másla. Z druhé části těsta uděláme mřížku a koláč dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi 40 minut.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuMarcela - Pradobroty