Hledat
Filters

Mřížkový jablečný páj

Potřebné přísady:

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g másla nebo sádla
  • 5-6 lžic studené vody
  • prášek do pečiva na špičku nože
  • špetka soli
  • 1 žloutek na potření (byl v původním receptu, já ho nepoužila)

Náplň:

  • 5-6 menších jablek
  • 120g třtinového cukru (může být i míň)
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • 15g másla
Postup přípravy:
  1. Těsto:
  2. Mouku, sůl, prášek do pečiva prosijeme na vál, do mouky rozsekáme tuk a rozdrobíme ho jako drobenku. Utvoříme důlek a do něj nalijeme studenou vodu a rychle vpracujeme napřed nožem, potom rukama. Těsto nehněteme, spíše rukama stloukáme. (a nebo všechno kromě vody dáme do robota, vypracujeme drobenku a nakonec přidáme vodu a necháme zpracovat v těsto). Vypracované těsto rozdělíme na dva nestejné díly, větší vyválíme a vyložíme jím formu (stačí vytlačít na dno a rohy prsty, nemusíme válet). Dno propícháme vidličkou a přidáme náplň.
  3. Náplň:
  4. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, ty smícháme s cukrem, citronovou šťávou, skořicí, muškátovým oříškem, solí a moukou tak, aby se ve směsi rovnoměrně obalila. Jablka vyskládáme do koláčové formy na těsto a povrch poklademe malými kousky másla. Z druhé části těsta uděláme mřížku a koláč dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi 40 minut.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist