Postup přípravy:
- Povolené máslo nakrájíme na kostičky, přidáme mouku, olivový olej a pepř a vytvoříme těstíčko.
- Sýr nastrouháme na struhadle na jemno, přidáme k těstu a vytvoříme jemné těsto, které půjde válet. Zde přichází na řadu množství mouky. Každá mouka saje jinak a je jí potřeba více či méně. Začneme proto se 125 g mouky a pokud bude těsto lepit, podsypáváme další moukou a zapracováváme do těsta, dokud se těsto nepřestane lepit a nemá konzistenci skoro jako linecké.
- Troubu nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
- Nejjednodušší způsob, jak vytvarovat krekry, je vyválet obdélník a rozřezat ho rádýlkem na malé čtverečky či obdélníky. Můžeme zkusit i vykrajovat jenodušší tvary jako kolečka a kytičky. Pokud chcete tvary malých sýrů, postupujte podle Lucky: Z těsta vezmeme část a vyválíme ji do kruhu (případně vyřízneme kruh pomocí talíře). Kruh čtyřmi řezy rozdělíme na osminy a pomocí kulaté zdobící špičky (obou konců) vykrojíme díry jako do ementálu.
- Krekry přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme 12 minut.
- Podáváme po zchladnutí. Skladujeme v chladu v uzavřené nádobě, ale ideální je krekry sníst co nejdříve:o).
OstatníAutor receptuMarcela - Pradobroty