Hledat
Filters

Sýrové krekry

Potřebné přísady:
  • 80 g másla
  • 2 lžíce (25 g) olivového oleje
  • 125 - 180 g hladké mouky (ohledně množství vysvětlení v textu)
  • 120 g tvrdého sýra - čedar, parmezán, Gran Moravia
  • čestvě namletý pepř
Postup přípravy:
  1. Povolené máslo nakrájíme na kostičky, přidáme mouku, olivový olej a pepř a vytvoříme těstíčko.
  2. Sýr nastrouháme na struhadle na jemno, přidáme k těstu a vytvoříme jemné těsto, které půjde válet. Zde přichází na řadu množství mouky. Každá mouka saje jinak a je jí potřeba více či méně. Začneme proto se 125 g mouky a pokud bude těsto lepit, podsypáváme další moukou a zapracováváme do těsta, dokud se těsto nepřestane lepit a nemá konzistenci skoro jako linecké.
  3. Troubu nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
  4. Nejjednodušší způsob, jak vytvarovat krekry, je vyválet obdélník a rozřezat ho rádýlkem na malé čtverečky či obdélníky. Můžeme zkusit i vykrajovat jenodušší tvary jako kolečka a kytičky. Pokud chcete tvary malých sýrů, postupujte podle Lucky: Z těsta vezmeme část a vyválíme ji do kruhu (případně vyřízneme kruh pomocí talíře). Kruh čtyřmi řezy rozdělíme na osminy a pomocí kulaté zdobící špičky (obou konců) vykrojíme díry jako do ementálu.
  5. Krekry přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme 12 minut.
  6. Podáváme po zchladnutí. Skladujeme v chladu v uzavřené nádobě, ale ideální je krekry sníst co nejdříve:o).
Ostatní
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist