• 60 g změklého másla (plus trochu navíc na vymazání formy)
• trochu hrubé nebo polohrubé mouky na vysypání formy
• 125 g moučkového cukru (a ještě trocha navrch na poprášení)
• 1 balíček vanilkového cukru
• 3 vejce
• 250 g hladké pšeničné mouky
• 2 lžičky prášku do pečiva
• 250 ml smetany ke šlehání
• 100 g rozinek – předem spařených a naložených v rumu
Postup přípravy:
Troubu si rozehřejte na 175 °C. Formu na velikonočního beránka důkladně vymažte změklým máslem a lehce vysypte moukou, aby se těsto nepřichytilo.
V míse vyšlehejte máslo s moučkovým i vanilkovým cukrem do nadýchané, světle zbarvené hmoty. Poté postupně přidávejte vejce a šlehejte, dokud směs nezíská objem a lehkost.
Prosejte hladkou mouku spolu s kypřicím práškem a zlehka je vmíchejte do vaječného základu.
Přidejte smetanu a vše dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
Rozinky slijte (pokud byly naložené v rumu) a zapracujte je do směsi.
Těsto nalijte do spodní, hlubší části formy tak, aby zůstalo asi centimetr pod horním okrajem. Povrch uhlaďte a přiklopte horním dílem formy.
Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 50 minut, dokud beránek nezezlátne.
Po dopečení formu vyjměte a sundejte horní část. Pomocí špejle ověřte, zda je vnitřek hotový – špejle by měla zůstat suchá. Pokud na ní zůstává těsto, vraťte beránka ještě na několik minut do trouby.
Horkou formu na chvíli zabalte do vlhké utěrky. Jakmile trochu vychladne, sejměte vrchní díl a beránka opatrně vyklopte – ideálně na záda, aby se pod vlastní vahou nepoškodil. Nechte zcela vychladnout na mřížce.
Po vychladnutí beránka posypte moučkovým cukrem, uvažte mu mašli a místo očí můžete přidat dvě rozinky.