Postup přípravy:
- Do proseté mouky vmícháme cukr, vejce a nakonec přidáme ztuhlou Heru nastrouhanou na hrubém struhadle. Vypracujeme hladké těsto a necháme v chladu 30 minut odležet. Z těsta vyválíme plát o síle asi 3 mm (pomohou nám dva pečicí papíry, mezi kterými lze vyválet opravdu tenké těsto) a vypichujeme z něj kolečka o průměru 6 – 8 cm. Klademe na plech a předpečeme v elektrické troubě při 200 °C asi 3 minuty.
- Heru mírně nahřejeme a utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Za stálého míchání přidáváme postupně žloutky. Nakonec vmícháme prohřátou (stačí ji nechat stát nad předehřívající se troubou) hladkou mouku. Těsto v teplém prostředí ihned zpracováváme, stříkáme pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou na předpečená kolečka. V elektrické troubě dopékáme při 200 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout a pak plníme.
- Marmeládu rozehřejeme v kastrůlku nebo asi minutu v mikrovlnné troubě do tekutého stavu. Malou naběračkou (dobře poslouží také džezva nebo konvička na mléko) nalijeme do středu sušenky. Náplň se rozteče a bude lesklá.
Vánoční cukrovíAutor receptuJana Bláhová