Postup přípravy:
- Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
- Povolené máslo utřeme s cukrem a následně vmícháme i vejce a vanilkový extrakt. Potom přisypeme mouku a vypracujeme těsto podobné lineckému. Pokud bylo použito menší vejce, je možné, že se bude těsto drobit. Stačí k těstu přidat lžící studené vody a zapracovat.
- Těsto vymačkáme do koláčové formy (27 cm v průměru) na dno i okraje, vyložíme pečícím papírem, zasypeme fazolemi (nebo pečícími kameny) a dáme do vyhřáté trouby na 15 minut.
- Jahody, půlku cukru a škrob rozmixujeme dohladka.
- Vychlazené mascarpone vyšleháme na nižší otáčky s druhou půlkou cukru a následně zašleháme jahodovou směs.
- Předpečený korpus po 15 minutách z trouby vyndáme, odstraníme zátěž (fazole/kameny) a pečící papír a případné bubliny propíchneme vidličkou. Na korpus nalijeme náplň a koláč vrátíme do trouby. Pečeme dalších 30 minut. Poté by měla být náplň ztuhlá, ale stále se lehce klepat.
- Koláč necháme asi dvě hodiny chladnout na mřížce a následně vložíme aspoň na hodinu do lednice.
- Podáváme zdobené čerstvými jahodami.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuMarcela - Pradobroty