Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Kokosový mokrouš - Bob a Nikča

Potřebné přísady:

Na buchtu:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 4 polévkové lžíce kakaa holandského typu
  • 2 sáčky prášku do pečiva
  • 500g krupicového cukru
  • 500 ml mléka
  • 2 celá vejce
  • máslo a hrubá mouka na vysypání plechu
  • 150 g strouhaného kokosu

Na rumové máslo:

  • 250 g změklého másla
  • 250g moučkového cukru
  • 4 kávové lžičky kakaa holandského typu
  • 4 lžíce rumu - ( můžeme použít rumové aroma)
  • 4 lžíce mléka
Postup přípravy:
  1. První co musíš udělat je si připravit všechny potřebné přísady na kuchyňskou linku. Mimo jiné budeš potřebovat odměrku na odměření mléka, metličku na šlehání, polévkovou a kávovou lžíci, vysoký plech na pečení, 2 větší misky - ( jednu na těsto na buchtu a druhou na rumové máslo), stěrku, vidličku na propichování buchty, špejli aby jsi mohl pak vyzkoušet zda je buchta upečená. Tak snad jsem na nic nezapomněla. A jdeme na to.
  2. Připravíme si těsto na buchtu:
  3. Připrav si jednu mísu a odvaž 500g polohrubé mouky a tu nasypej do mísy. Přidej do mísy s moukou 4 vrchovaté polévkové lžíce kakaa, vezmi si metličku a míchej tak dlouho, aby jsi ve směsi neměl žádné ale opravdu žádné kakaové hrudky.
  4. Vezmi oba prášky do pečiva otevři je a přidej do mísy s moukou a kakaem. Opět pořádně promíchej metličkou. Odvaž si na váze 500g krupicového cukru a také ho přidej do mísy kde už máš promíchanou mouku, kakao a prášek do pečiva. A zase pořádně metličkou promíchej. Vezmi si odměrku a nalij do ní 500 ml mléka.
  5. Pokud máš odměrku menší nevadí 500 ml mléka si můžeš rozdělit na 200 ml pak dalších 200ml a pak 100 ml součet je také 500 ml a je to to samé. Mléko nalij do mísy kde máš už promíchanou směs mouky, kakaa, prášku do pečiva, cukru a do této mísy rozklepni dvě vejce. Pokud ti rozklepávání vajec ještě nejde, popros dospělého aby ti pomohl. Opět vezmi metličko a všechno to promíchej aby těsto bylo krásně hladké a neměl jsi v něm žádné hrudky.
  6. Popros dospěláka ať zapne troubu a předehřeje ji na 210 stupňů.
  7. Vezmi si kousek másla a vymaž s ním plech. Dávej pozor, aby jsi plech měl namazaný na všech místech. Teď vezmi hrubou mouku a trochu si ji nasyp na plech a pěkně plech moukou vysypej.
  8. Na takto připravený vymazaný a moukou vysypaný plech můžeš nalít těsto na buchtu. Vezmi stěrky a těsto rovnoměrně po plechu rozetři tak, aby jsi měl všude stejnou vrstvu těsta. Dej pozor aby někde na nějaké straně nebylo těsta více a na druhé méně. Buchta by pak po upečení byla všude jinak vysoká. Teď popros dospělého aby dal buchtu péct do trouby a to na 210 stupňů.
  9. Ty vezmi minutku a nastav na ní 20 minut to je přibližný čas toho jak se buchta bude dlouho péct.
  10. Po dvaceti minutách opět popros dospělého, aby špejlí zkusil zda je buchta již upečená a pokud ano aby ti ji vyndal z trouby.
  11. Mezitím než se ti upeče buchta si uděláš rumové máslo:
  12. 250g změklého másla dáš do misky. Pokud máslo nemáš dostatečně změklé stačí ho dát na minutku do mikrovlnné trouby v mističce. Ale pozor mistička do mikrovlnné trouby nesmí být kovová a nesmí na sobě mít zlaté malovaní nebo nějaké proužky. Pro jistotu popros dospělého aby ti mističku vybral. Tak změklé máslo už máš v míse. Teď na váze odvážíš 250g moučkového cukru a přidáš ho k změklému máslu do misky. Vezmeš šlehací metličku a buděš máslo s cukrem šlehat do pěny. Celkem dlouho to trvá. Pokud by tě to nebavilo můžeš použít tyčový elektrický mixér s metličkou a budeš to mít hned. Pokud máš ušleháno do našlehaného másla s cukrem přidej 4 kávové lžičky kakaa, 4 polévkové lžíce mléka a 4 polévkové lžíce rumu - ( nebo pár kapek rumové tresti - pokud přidáváš tresť popros dospělého aby ti ukázal kolik máš tresti přidat). Vezmi metličko a vše důkladně promíchej.
  13. Uběhlo dvacet minut a ty máš upečenou buchtu a dospělý zkusil zda je hotová a vyndal ji z trouby.
  14. Teď pod dozorem dospělých vezmi vidličku a propíchej buchtu všude kde to jde čím víc tím lépe. To je proto, aby se pak rumové máslo pěkně dostalo všude dovnitř buchty.
  15. Vezmi misku s krémem a stěrku a nanes všechno na buchtu. Stěrkou roztírej po celé ploše buchty. Všechny tyto úkoly dělej pod dohledem dospělého, protože plech je velice horký a ty musíš dávat velký pozor, aby jsi se nepopálil. Teď už jen zbývá posypat buchtu pořádně strouhaným kokosem a máš hotovo.
  16. Dobrou chuť přeje Nikča a Bob
Moučníky, dezerty, dorty

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Nejúžasnější vánočka - rodinný recept

Nejúžasnější vánočka - rodinný recept

Obrázek Tvarohové řezy s drobenkou a ovocem

Tvarohové řezy s drobenkou a ovocem

Obrázek Velikonoční linecké podle Haničky

Velikonoční linecké podle Haničky

Obrázek Borůvkový koláč s tvarohem podle Věrky

Borůvkový koláč s tvarohem podle Věrky

TOPlist