Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Humming bird cake - dort kolibřík

Potřebné přísady:

Korpus:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 2 velká nebo 3 malá vejce
  • 200 ml rostlinného oleje - řepkový nebo slunečnicový
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 230 g ananasu z plechovky (pevné složky), nebo čerstvého ananasu
  • 3 velké banány
  • 50 g pekanových nebo vlašských ořechů

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g krémového sýra
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 70 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Dokončení

  • půlky pekanových ořechů
Postup přípravy:

Korpus

  1. Troubu zapneme na 180°C, horkovzduch na 160°C.
  2. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem, upneme do obruče a čouhající papír ustřiheme. Boky necháme nevymazané, těsto se okruží nalepí a dort bude mít rovné boky.
  3. Pekanové ořechy nasekáme v chopperu a přesuneme do misky. Ananas z konzervy slejeme, přesuneme do chopperu a rozmixujeme dohladka. Banány oloupeme a také rozmixujeme dohladka.
  4. Ve větší míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, cukr a skořici.
  5. V druhé míse zlehka prošleháme olej a vajíčka. Přidáme ananas a banány, promícháme a pak celou směs nalijeme k mouce, pečlivě promícháme. Nakonec přidáme nasekané ořechy a naposledy zamícháme.
  6. Těsto vlijeme do připravené dortové formy a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme asi 1,5 hodiny, korpus chce péct opravdu dlouho, je vysoký a plný šťávy z ovoce, po hodině se vám může zdát upečený, ale riskovali byste, že se po vytažení srazí a střed propadne.
  7. Dort vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut chladnout na mřížce ve formě. Pak opatrně nožem odřízneme boky a sundáme obruč. Dort necháme zcela vychladnout.

Krém

  1. Vychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložíme do mísy společně s cukrem. Šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém (pozor, nešleháme moc dlouho, aby se krém nesrazil, obvykle stačí tak 2 minuty).  Přidáme krémový sýr a vanilkový extrakt a rychle prošleháme.

Dokončení

  1. Pokud se korpus příliš vyboulil, seřízneme ho (mně se vyboulil hodně, seřezávala jsem skoro čtvrtinu objemu, ale to nevadí, korpus je chuťově výborný i samotný).
  2. Korpus jednou prořízenem. Spodní plát položíme na servírovací talíř, potřeme polovinou krému, přikyjeme druhým plátem a natřeme zbytkem krému (můžeme ho natřít i na boky). Ozdobíme půlkami pekanových ořechů.
  3. Dort necháme proležet alespoň 2 hodiny.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Linecké kroužky plněné piškotovým těstem

Linecké kroužky plněné piškotovým těstem

Obrázek Neskutečně dobrý koláč sypaný margotkou

Neskutečně dobrý koláč sypaný margotkou

Obrázek Mini bábovky z piškotového těsta

Mini bábovky z piškotového těsta

Obrázek Dort s bavorským čokoládovým krémem

Dort s bavorským čokoládovým krémem

Obrázek Cuketový koláč se švestkami, mákem a ořechy

Cuketový koláč se švestkami, mákem a ořechy

TOPlist