Postup přípravy:
- V misce rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka
- na řídkou kašičku - kvásek. Ten necháme na teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a mléko,
- ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali vejce. Vypracujeme vláčné, měkké těsto.
- Zkynuté těsto si rozdělíme na kousky o hmotnosti 40 až 50 g. Kousky zakulatíme v ruce,
- pak povytáhneme v placičku. Do ní dáme kousek tvarohové náplně, okraje těsta k sobě přitiskneme a bochníček znovu zakulatíme.
- Bochníčky dáme na pomaštěný plech (můžeme použít i pečící papír), do každého
- uděláme důlek, který napníme povidlovou, makovou, ořechovou, jablkovou nápní.
- Okraje koláčů namažeme rozšlehaným vajíčkem. Koláče sypeme drobenkou.
- Pečeme asi 30 minut. Raději hlídejte, každá troba peče trochu jinak.
- Drobenka:
- 25g hrubé mouky
- 20 g cukru krupice
- 20 g másla (Héry)
- Všechny suroviny rukou promícháme a lehce rozdrobíme. Dáme odpočinout do lednice
- a sypeme na koláče.
- Tvarohová náplň:
- 250g měkkého tvarohu (ne ten ve vaničce)
- 50g cukru s vanilkou
- 1 vejce
- citrónová kůra
- Maková náplň:
- Protože nemám mlýnek na mák, tak používám kupovanou, do které se přidá jen voda.
- Je moc dobrá a rychle hotová.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuAnna Ducháčková