1 -2 ks smetana 250ml každý podle toho jak má rád jemné - já dávám jednu - vegani alpro smetanu
2 ks cibule
6 ks bobkový list
20 - 25 kuliček nového koření
sůl
pepř
máslo - vegani samozřejmně rostlinné
citron
Postup přípravy:
Oloupeme zeleninu a nakrájíme na větší kusy. Cibuli překrojíme jen na poloviny. Vše dáme do pekáčku a podlijeme vodou. Navrch pokrájíme máslo a pečeme v troubě dokud zeleninka není měkká. občas promícháme.
Po upečení vyjmeme a dáme do mixéru a mixujeme i s bobkovými listy a novým kořením. Již do mixéru přidáme smetanu.
Obsah mixéru přes hrubší síto propasírujeme do kastrolu a povaříme a podle potřeby dosolíme a ochutíme. Já dávám jen jednu smetanu a tak omáčku vůbec nezahušťuji. Kdo dává více a chce jemnější možná bude muset. Nakonec čtvrtku většího citronu vymačkám do omáčky a je hotovo. Podáváme s knedlíkem a kdo má rád tak s brusinkami. Na talíři možno zjemnit smetanou.
Kdo chce dochucuje nějakými bujony a kořením podle zvyku, ale já nechávám čisté.