Domácí kvašené zelí
Potřebné přísady:
- 1kg zelí
- 20g soli
- Kmín
- 3-4 mrkve
- 3 malé cibulky
- Kmín
- 50-80 g křen podle chuti
- Janka na tenší měsíčky
Postup přípravy:
- Zelí nakrouháme na tenko, mrkev nastrouháme na hrubé části struhadla a křen strouháme najemno. Cibulku na proužky.
- Zelí, mrkev a cibuli dáme do mísy a prosolíme solí. Takto necháme v míse zhruba dvě tři hodinky, promačkáme a mícháme.
- Jablíčka nakrájíme na měsíčky. Po dvou hodinách, přidáme zbytek ingrediencí i jablka. Opatrné promícháme. Dáme do zeláku, stlačíme a zalijeme vychladnutou převařenou vodou tak, aby zelí nekoukalo. Zaděláme pokličkou, tyčkou a zagumičkujeme, aby zelí zůstalo stlačené pod vodou a necháme dva až tři dny v teplejší místnosti. Poté přendáme do chladnější místnosti, sklepa apod a necháme kvasit.
OstatníAutor receptuRomča
Mohlo by se Vám líbit