Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
OstatníVaření, pečení, recepty

Cheesecake

Potřebné přísady:

rozpočet formu d = 20cm

sušenkový základ:

  • 120 g sušenek lotus
  • 50 g másla
  • 1 lžíce hnědého krystalového cukru

sýrová hmota

  • 200 g lučiny
  • 300 g krémového sýra - tesco creamcheese (já použila půl na půl tučný tvaroh a mascarpone)
  • 150 g kysané smetany, husté a tučnější (16%)
  • 3 celá vejce
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry sušené
  • pár kapek citronu

poleva

  • 75 g krémového sýra - tesco creamcheese
  • 2 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy:
  1. Dortovou formu vymažte máslem a zespoda pro jistotu obalte alobalem. Pečící se máslo rádo vytéká.
  2. Na sušenkový základ nadrťte sušenky v mixéru nahrubo, přidejte pokrájené studené máslo a lžíci cukru a několika pulsy mixéru spojte. Takto připravenou hmotu upěchujte na dno formy lžící a zapečte v troubě rozpálené na 180 st. asi 10 minut. Dejte vychladnout.
  3. Samotné sušenky lotus jsou velmi sladké, cukr se přidává proto, aby se dno dortu lépe upeklo a zůstalo křupavější. Předpečení nevynechávejte. Samozřejmě lze základ jen upěchovat a hned na ni líti sýrovou náplň, ale hmota se stane mokrou a patlavou, dort se špatně přesouvá a nechutná to tak dobře.
  4. Na krémovou náplň rozmíchejte oba sýry, creamcheese i lučinu dohladka, přidejte oba cukry, citronovou kůru i šťávu, znova jemně promíchejte a vpravte kysanou smetanu. Hmota by měla být tekutá a hustá, bez hrudek a bublin. Nakonec za stálého ale neintenzivního míchání přidejte vejce, jedno po druhém. Hmotu pomalu nalijte na vychladlý sušenkový základ a nechte asi 5 minut stát.
  5. Celé to míchání a přelévání se dělá opatrně proto, aby se do směsi nedostalo mnoho vzduchových bublin. Proto je lepší ji připravovat ručně v míse metličkou nebo v robotu, který má nástavec na dělání těsta a pomalé míchání. Tyčový mixér s metlami není vhodný.
  6. Předehřejte troubu na 160 st. bez horkovzduchu, ten by dort vysušil a popraskal, do spodní drážky vsuňte pekáč zpola naplněný vodou. Na střední drážku dejte mřížku a až bude trouba rozpálená, ne dříve, vložte formu s dortem. Pečte asi 50 - 60 minut.
  7. Čas je velmi orientační, hlídejte a zkoušejte. Nejméně první půlhodinu, radši třičtvrtě neotevírejte dvířka trouby. Unikla by pára a teplo a cheesecaku by se mohl propadnout střed. Konec pečení poznáte tak, že poklepete lžící o formu, dort nešplouchá, ale trochu se klepe, stejnoměrně v celém objemu. Vršek může být nazlátlý, ale ne popraskaný. Pokud je nedopečený, chvěje se po obvodu lehce a uprostřed se mnohem výrazněji vlní. Přepečený je naopak velmi pevný, praská mu povrch a okraje odskakují od formy. To se dá zakrýt polevou ;) Po dopečení vypněte troubu a nejméně dvě hodiny nechte dort chladnou uvnitř za zavřenými dveřmi. Je to zase proto, aby se nepropadl střed a hmota neztuhla na tvarohovou buchtu, ale zůstala krémová a vláčná. Cheesecake se ve vypnuté troubě ještě dopeče, zpevní úplně a okraje se oddělí od formy.
  8. Po vychladnutí na pokojovou teplotu přesuňte do lednice a nechte lépe přes noc, nejméně však dvě hodiny, chladnout a zpevňovat.
  9. Polevu můžete a nemusíte dávat. Zakryje případné praskliny a nerovnosti a dodá dortu sněhobílý čistý povlak. Rozmíchejte sýr s trochou cukru do hladka a natřete na povrch ztuhlého studeného dort dlouhým plochým nožem. Boky uhlaďte nebo nechte polevu stékat.
Ostatní
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Domácí kečup skvělý pro malé kečupožrouty

Domácí kečup skvělý pro malé kečupožrouty

Obrázek Snídaňová pizza z ovesných vloček

Snídaňová pizza z ovesných vloček

Obrázek Cheesecake z domácího smetanového krému

Cheesecake z domácího smetanového krému

Obrázek Slaný koláč z filo těsta s kuřecím masem

Slaný koláč z filo těsta s kuřecím masem

Obrázek Květáková placka - keto - nízkosacharidová

Květáková placka - keto - nízkosacharidová

TOPlist