Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Vaření, pečení, receptyVánoční cukroví

Dánské vanilkové věnečky

Potřebné přísady:
  • na 2-3 plechy:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce mléka
Postup přípravy:
  1. Máslo necháme povolit a pak ho vyšleháme  s cukrem a vydlabanými semínky z vanilkového lusku do světlé pěny. Přidáme mouku a vytvoříme sypkou drobenku. Nakonec zapracujeme žloutek rozmíchaný s mlékem a vypracujeme těsto, které má pastovitou konzistenci - ale nesmí být moc řídké (třeba jako krém), v troubě by se rozpustily,
  2. Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
  3. Těsto přendáme do sáčku se zdobící špičkou ve tvaru hvězdy a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme kolečka.
  4. Těsta dejte jen asi třetinu, aby byl pytlík spíš prázdný než plný, lépe se pak pracuje. Já osobně jsem pytlík naplnila celý a nebyla schopná kolečka vůbec nastříkat - neměla jsem na to dostatek síly. Když jsem v pytlíku nechala jen třetinu těsta, šlo to mnohem lépe.
  5. Zdobící špičku jsem zvolila střední věnečky mají asi 4-5 cm v průměru. Čím menší špičku zvolíte, tím hezčí věnečky budou, ale dá víc práce a námahy je na plech nastříkat. S větší špičkou je méně práce, ale věnečky nejsou tak hezké. Takže je třeba volit kompromis…
  6. Pečeme v předehřáté troubě asi 12 minut - kolečka musí zůstat světlá, ale měla by se zpevnit. Necháme vychladnout na plechu, pak přemístíme do krabice a do chladu a necháme alespoň 48 hodin rozležet.
Vánoční cukroví
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Černé trubičky s pařížskou šlehačkou

Černé trubičky s pařížskou šlehačkou

Obrázek Linecké - křehké a ihned měkké

Linecké - křehké a ihned měkké

TOPlist