Čokoládová poleva:
- tuk 100%
- kvalitní čokoláda na vaření
Do kastrolku si dáme nalámanou čokoládu a hrnec vložíme do dalšího hrnce s vodou a rozpustíme čokoládu a podle potřeby přidáváme tuk.
Citronová poleva:
- máslo
- 170g cukr moučka
- 2PL horká voda
- šťáva ze dvou citronů
- trošku kůry z bio citronu - nemusí být, s kůrou získá poleva jiný nádech i vzhled
Do mísy prosejeme moučkový cukr a přidáme rozpuštěné máslo a vodu a šleháme dokud není poleva krásně hladká a jemná.
Mléčná poleva:
- 240g moukový cukr
- 5PL horké plnotučné mléko
- citronová štáva - polovina kávové lžičky
Moučkový cukr prosejeme do mísy a přilijeme horké mléko a mícháme nakonec přidáme šťávu z citronu a ještě vymícháme až nám opět vznikne krásně hladká poleva.
Kávová poleva:
- 300g cukr moučka
- 5PL horké mléko
- 2 lžíce silné kávy
Do mísy prosejeme moučkový cukr, přilijeme horké mléko a dvě lžíce horké silné kávy. Šleháme nebo mícháme tak dlouho dokud nám nevznikne hladká poleva. Pokud by poleva byla řídká, přidejte cukr a pokud naopak hustá přidejte tekutinu.
Cukrová poleva se zavařeninou podle chuti:
- 150g cukr moučka
- 2PL zavařenina podle chuti a požadované barvy
- 1PL citronová šťáva
- 2PL horká voda
Moučkový cukr prosijeme do mísy a přidáme citronovou šťávu a zavařeninu a promícháme. Potom přidáme horkou vodu a mícháme ntak dlouho dokud nemáme hladkou a krásně lesklou polevu.
Griliášová poleva:
- 230g vlašských ořechů - drcené
- 1ks bílek - na potírání cukroví
- 3-4PL vody
- 240g cukr krupice
Cukr si dáme do kastrolku, přidáme vodu a za stalého míchání rozpustíme a svaříme ho na mírném ohni dorůžova. Přidáme ořechy a vaříme pár minut.
Když začneme zdobit vždy si potřeme cukroví na které chceme dávat polevu bílkem, to proto aby se nám poleva nevsakovala. Na cukroví si polevu můžete různě dobarvoat.
Rumová poleva:
- hrnek cukr krystal
- 4PL rum
- 4PL voda
- 2PL smetana na šlehání
Cukr a vodu dáme do kastrolu a rozehřejeme, občas promícháme do doby než je vše rozpuštěné a cukrový sirup je čirý v ten moment přestáváme míchat a to do doby než se nám cukrový sirup začne vařit. Ze stěn stahujeme krystalky cukru, nesmí se nám tvořit a občas nahneme hrnec ze strany na stranu. Když už to má barvu medu, sundáme z ohně a přidáme med a neušlehanou smetanu a mícháme. Mícháme do doby než nám poleva krásně vychladne.
Žloutková poleva:
- 100g cukr moučka
- 2ks žloutek
- trocha rumu podle chuti - nemusí být
Do mísy prosejeme cukr a přidáme žloutky a a třeme, přidáme rum a třema až do doby, kdy jer poleva krásně hladká a lesklá.
**U všech polev platí: **
- pokud je poleva řidká přidáme cukr
- pokud naopak hustá přidáme tekutinu, která je uvedena v daném receptu v ingrediencích
Zkuste také Vánoční krémy