Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Velikonoční beránek z mrkvového těsta

Potřebné přísady:
  • 3 velká vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 125 g rostlinného oleje
  • 1 lžíčka vanilkového extraktu (případně část cukru krupice zaměnit za vanilkový cukr)
  • 125 g bílého jogurtu
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičky sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 450 g očištěné mrkve
  • 80 g vlašských ořechů
Postup přípravy:
  1. Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Velkou formu na beránka (objem 1200 ml) pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  2. Vejce spolu s cukrem vyšleháme do světlé pěny (trvá to pár minut). Pak zašleháme vanilkový extrakt. Slabým pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej a nakonec přidáme jogurt.
  3. V druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a skořici, přidáme k tekuté části těsta a pečlivě promícháme.
  4. Mrkev nastrouháme najemno a společně nahrubo namletými ořechy přidáme do těsta a zapracujeme.
  5. Těsto nalijeme do formy na beránka (máte-li i záda jako já, nalijte formu až po okraj a přiklopte, pokud máte jen přední část beránka, formu naplňte asi 2 cm pod okraj), vložíme do rozpálené trouby a pečeme 50-70 minut (já peču asi 65 minut). Propečenost zkusíme špejlí.
  6. Upečeného beránka necháme ještě asi 20 minut ve formě (s odklopeným víkem), pak vyndáme z formy a necháme zcela zchladnout.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Dobrý koláč s rybízem a tvarohem

Dobrý koláč s rybízem a tvarohem

Obrázek Banánový chlebíček by Romča

Banánový chlebíček by Romča

Obrázek Sypaný jablečný koláč se strouhaným perníkem podle paní Jany

Sypaný jablečný koláč se strouhaným perníkem podle paní Jany

Obrázek Tříkrálový koláč s nutelou

Tříkrálový koláč s nutelou

TOPlist