Vdolečky se pekly při žních a nosily se na pole k obědu. Většinou se jedly suché a zapíjely se bílou kávou nebo mlékem.
Potřebné přísady:
- 40 dkg polohrubé mouky
- 1 droždí
- 5 lžic cukru
- 250–300 ml vlažného mléka
- 6 dkg másla
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžíce rumu
- citrónová kůra z 1/2 citronu
- sádlo na smažení vdolků
Postup přípravy:
- V misce rozetřeme droždí s 1 lžičkou cukru, přidáme 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku se solí, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce, rum, zbytek mléka a rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Z vykynutého těsta vyválíme na lehce pomoučněném vále plát silný 1-1,5 cm. Pomocí hrnečku vykrojíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme je 20 minut vykynout. Do pekáčku dáme rozpustit sádlo. Než vdolek vložíme do tuku, uděláme do něj palcem důlek. Vdolky dáme do pekáčku a pečeme při 190 °C. Vdolky jednou obrátíme a pečeme do zlaté barvy. Hotové můžeme mazat povidly, marmeládou, sypat tvarohem a cukrem.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuRecepty ze Šumavské vesnice