30 dkg mletého máku ( nejlépe mletý a ochucený mák - na váhu )
25 dkg hrubé mouky
skořice
5 dkg cukru ( v případě již ochuceného máku, pokud budete mít mletý mák neochucený, dejte 15 dkg cukru )
špetička soli
prášek do pečiva
2 vejce
mléko dle potřeby - cca 1/2 L
POLEVA
cukr moučka
2 lžíce horké vody
šťáva z 1 citrónu
Postup přípravy:
Mák, mouku, cukr, skořici, PDP a sůl smícháme a přidáme žloutky a mléko. Promícháme a lehce vmícháme sníh z bílků. Vložíme do předem vyhřáté trouby ( já peču na 200°C ) - necháme péct jen tak dlouho, aby se na makovci neutvořily hnědé skvrnky - byl by pak vysušený, takhle bude krásně vláčný a rozplývá se na jazyku. Peče se pouze 10 minut - 1/4 hodinky….
Na upečený makovec rozetřeme citrónovou polevu a necháme zatuhnout….