Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Vaření, pečení, receptyVánoční cukroví

Panpepato - Tradiční italská vánočni delikatesa

Potřebné přísady:
  • 100g oloupané mandle
  • 100g opečené lískové ořechy ořechy lze dát i vlašské nebo půl na půl
  • 200g sušené fíky
  • 55g kandovaná citronová nebo pomerančová kůra
  • 150g hladká mouka
  • 350g med
  • 2 kávové lžičky kakaa holandského typu
  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletý hřebíček
  • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 80g nasekané kvalitní tmavé čokolády
  • 110g cukr krystal
Postup přípravy:
  1. Připravíme si menší pekáč 20x30cm, který vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Na pánvi orestujeme ořechy a dáme bokem.
  2. Do mísy dáme mouku, kakao, skořici, pepř a ostatní koření, promícháme. Přidáme mandle, ořechy, fíky a kůru.
  3. Na pánvi zahřejete med, sekanou čokoládu a cukr, občas promícháme. Pokud je směs hidně hustá přidáme jednu až dvě lžíce medu. Celou směs přidáme k mouce s ořechy a kořením. Nejdřiv mícháme vařečkou, potom vypracujeme rukama. Vyndáme z mísy a vypracujeme vyšší kulatou nebo oválnou placku.
  4. Vložíme do oekáče a pečeme 30-35 minut na 170 stupňů.
  5. Necháme vychladnout a nakrájíme na plátky. Takto vydrží zhruba 4 týdny.
Vánoční cukroví

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Perníčky - ihned a stále měkké

Perníčky - ihned a stále měkké

Obrázek Košíčky s ořechovou nádivkou

Košíčky s ořechovou nádivkou

Obrázek Medovníčky ktoré se neroztékajú

Medovníčky ktoré se neroztékajú

TOPlist