Panpepato - Tradiční italská vánočni delikatesa
Potřebné přísady:
- 100g oloupané mandle
- 100g opečené lískové ořechy ořechy lze dát i vlašské nebo půl na půl
- 200g sušené fíky
- 55g kandovaná citronová nebo pomerančová kůra
- 150g hladká mouka
- 350g med
- 2 kávové lžičky kakaa holandského typu
- 2 kávové lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletý hřebíček
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 80g nasekané kvalitní tmavé čokolády
- 110g cukr krystal
Postup přípravy:
- Připravíme si menší pekáč 20x30cm, který vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Na pánvi orestujeme ořechy a dáme bokem.
- Do mísy dáme mouku, kakao, skořici, pepř a ostatní koření, promícháme. Přidáme mandle, ořechy, fíky a kůru.
- Na pánvi zahřejete med, sekanou čokoládu a cukr, občas promícháme. Pokud je směs hidně hustá přidáme jednu až dvě lžíce medu. Celou směs přidáme k mouce s ořechy a kořením. Nejdřiv mícháme vařečkou, potom vypracujeme rukama. Vyndáme z mísy a vypracujeme vyšší kulatou nebo oválnou placku.
- Vložíme do oekáče a pečeme 30-35 minut na 170 stupňů.
- Necháme vychladnout a nakrájíme na plátky. Takto vydrží zhruba 4 týdny.
Vánoční cukroví
Mohlo by se Vám líbit