Maďarský tradiční mléčný bochník se sušeným ovocem
Potřebné přísady:
- 300g hladké mouky
- 150 ml vlažného mláka s kávovou lžičkou cukru
- 25g droždí - možno nahradit sušeným droždím
- 50 ml rumu
- 50g cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 2 vejce
- 80g másla plus na vymazání formy
- 1 lžička oleje
- 150g kandovaného ovoce - nebo sušené (rozinky, švestky, meruňky)
- kůra z pomeranče
- 1 žloutek
Postup přípravy:
- Rozinky namočíme do vody s rumem a necháme louhovat. Droždí rozdrobíme do vlažného sladkého mléka a necháme vzejít kvásek. Kdo bude zadělávat těsto v domácí pekárně použije osvědčený postup a to tak, že na dno pekárny dáváme tekuté ingredience a změklé máslo.
- Prosijeme si mouku do velké mísy a uděláme důlek. Nalijeme mléko a kvásek posypeme trochou mouky a necháme kynut na teplém místě cca 15 minut.
- Rozpustíme si máslo a necháme zchladnout. Rozbijeme 2 vejce a smícháme s 50g cukru a prošleháme Přidáme rumem nacucané hrozinky a nastrouhanou pomerančovou kůru. Tuto směs přidáme do těsta a hněteme tak, aby nám vzniklo krásné propracované těsto, které se nelepí a má elastickou konzistenci. Sice nám to hnětení zabere nějaký ten čas ale věřte výsledek stojí za to.
- Těsto si dáme na pomoučněný vál a lehce prohněteme. vyválíme si plát těsta jako na štrůdl cca 30 x 40 cm a posypeme kandovaným ovocem, sušenými meruňkami apod každý dle svých zvolených ingrediencí.
- Zarolujeme a slepíme oba konce do kruhu. Dáme do vymazané formy a necháme kynout cca 40 minut.
- Po vykynutí vezmeme nůžky a vrch věnce nastříháme cik cak nůžkami. Rozklepneme si vejce oddělíme žloutek od bílku. Žloutek smícháme s olejem a zakvrdláme - pottřeme věnec. Pokud chcete můžete věnec posypat mandlemi.
- Pečeme 10 minut na 22O stupňů a pak snížíme teplotu a pečeme ještě 60 minut na 200 stupňů. U horkovzdušné trouby je to zhruba 10 min. 180 stupňů a pak 60 min na 150Stupňů.
- Tip: těsto po znědnutí doporučuji přikrýt alobalem.
- Po upečení nechte vychladnout ve formě a pak vyndejte. Najkraájejte na koleška a posypte moučkovým cukrem.
- Je to vynikající snídaně s šálkem kávy nebo horké čokolády.
Moučníky, dezerty, dorty
Mohlo by se Vám líbit