Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Maďarský tradiční mléčný bochník se sušeným ovocem

Potřebné přísady:
  • 300g hladké mouky
  • 150 ml vlažného mláka s kávovou lžičkou cukru
  • 25g droždí - možno nahradit sušeným droždím
  • 50 ml rumu
  • 50g cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 80g másla plus na vymazání formy
  • 1 lžička oleje
  • 150g kandovaného ovoce - nebo sušené (rozinky, švestky, meruňky)
  • kůra z pomeranče
  • 1 žloutek
Postup přípravy:
  1. Rozinky namočíme do vody s rumem a necháme louhovat. Droždí rozdrobíme do vlažného sladkého mléka a necháme vzejít kvásek. Kdo bude zadělávat těsto v domácí pekárně použije osvědčený postup a to tak, že na dno pekárny dáváme tekuté ingredience a změklé máslo.
  2. Prosijeme si mouku do velké mísy a uděláme důlek. Nalijeme mléko a kvásek posypeme trochou mouky a necháme kynut na teplém místě cca 15 minut.
  3. Rozpustíme si máslo a necháme zchladnout. Rozbijeme 2 vejce a smícháme s 50g cukru a prošleháme Přidáme rumem nacucané hrozinky a nastrouhanou pomerančovou kůru. Tuto směs přidáme do těsta a hněteme tak, aby nám vzniklo krásné propracované těsto, které se nelepí a má elastickou konzistenci. Sice nám to hnětení zabere nějaký ten čas ale věřte výsledek stojí za to.
  4. Těsto si dáme na pomoučněný vál a lehce prohněteme. vyválíme si plát těsta jako na štrůdl cca 30 x 40 cm a posypeme kandovaným ovocem, sušenými meruňkami apod každý dle svých zvolených ingrediencí.
  5. Zarolujeme a slepíme oba konce do kruhu. Dáme do vymazané formy a necháme kynout cca 40 minut.
  6. Po vykynutí vezmeme nůžky a vrch věnce nastříháme cik cak nůžkami. Rozklepneme si vejce oddělíme žloutek od bílku. Žloutek smícháme s olejem a zakvrdláme - pottřeme věnec. Pokud chcete můžete věnec posypat mandlemi.
  7. Pečeme 10 minut na 22O stupňů a pak snížíme teplotu a pečeme ještě 60 minut na 200 stupňů. U horkovzdušné trouby je to zhruba 10 min. 180 stupňů a pak 60 min na 150Stupňů.
  8. Tip: těsto po znědnutí doporučuji přikrýt alobalem.
  9. Po upečení nechte vychladnout ve formě a pak vyndejte. Najkraájejte na koleška a posypte moučkovým cukrem.
  10. Je to vynikající snídaně s šálkem kávy nebo horké čokolády.
Moučníky, dezerty, dorty

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou

Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou

Obrázek Vytuněné -  Míša řezy s jahodama a strouhanou čokoládou

Vytuněné - Míša řezy s jahodama a strouhanou čokoládou

Obrázek Marcipánovo matová torta s višňovou omáčkou

Marcipánovo matová torta s višňovou omáčkou

Obrázek Dýňové rolky se skořicí, mletým zázvorem a muškátovým oříškem

Dýňové rolky se skořicí, mletým zázvorem a muškátovým oříškem

Obrázek Velikonoční beránek z mrkvového těsta

Velikonoční beránek z mrkvového těsta

TOPlist