Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Rychlý dobrý švestkový koláč se švestkami

Potřebné přísady:
  • Na těsto:
  • • 150 g bílého jogurtu
  • • 100 g cukru
  • • 180 g polohrubé mouky
  • • 1 vejce 
  • • 50 ml ovesného mléka 
  • • 1 balíček prášku do pečiva (cca 12 g)
  • • špetka soli
  • • 300–400 g vypeckovaných švestek
  • Na drobenku:
  • • 80 g hrubé mouky
  • • 50 g cukru 
  • • 50 g másla
Postup přípravy:
  1. 1. Příprava těsta: V míse smíchejte jogurt, cukr a vejce. Přidejte ovesné mléko a promíchejte. Do směsi postupně zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli, dokud nevznikne hladké těsto.
  2. 2. Příprava drobenky: V jiné misce smíchejte hrubou mouku a cukr. Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a prsty vytvořte drobenku.
  3. 3. Sestavení koláče: Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na pečení vymažte máslem a vysypte moukou nebo použijte pečicí papír. Těsto rovnoměrně rozprostřete do formy. Na těsto poklaďte švestky řeznou stranou nahoru. Posypte připravenou drobenkou.
  4. 4. Pečení: Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá.
  5. 5. Servírování: Po vychladnutí nakrájejte a podávejte.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Hovězí kýta s hořčičnými semínky

Hovězí kýta s hořčičnými semínky

Obrázek Vepřová kotleta v zeleninovém kabátku

Vepřová kotleta v zeleninovém kabátku

Obrázek Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Obrázek Tvarohové knedlíky s borůvkovým rozvarem

Tvarohové knedlíky s borůvkovým rozvarem

TOPlist