Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Norský žloutkový dezert - Kvafjordkake - verdens beste

Potřebné přísady:

Korpus:

  • 100 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 4 žloutky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 5 lžic mléka

Pusinka:

  • 4 bílky
  • 200 g cukru krupice
  • 50 g mandlí na plátky

Žloutkový vanilkový krém:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 2 žloutky
  • 30 g cukru krupice
  • 12 g hladké mouky
  • 12 g kukuřičného škrobu
  • 90 ml smetany ke šlehání (alespoň 31% tuku)
Postup přípravy:
  1. Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Velký plech (o velikosti 40x33 cm) vyložíme pečícím papírem.
  2. Nejprve připravíme sníh na pusinku. Vyklepneme vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Bílky vložíme do mísy a vyšleháme je do polotuha. Pak po lžicích přidáváme cukr až do spotřebování a dál šleháme dokud se nevytvoří velmi pevný sníh (když zastavíme metlu a zvedneme jí, tvoří se tuhé špičky).  Vyšlehaný sníh přendáme do jiné mísy.
  3. Pokračujeme korpusem. Do mísy po sněhu (nemusíme ji mýt, není to nutné) vložíme změklé máslo rozkrájené na kostičky, zasypeme cukrem a vyšleháme do pěny. Šleháme dál a po jednom přidáváme žloutky (před přidáním dalšího počkáme, dokud není předchozí žloutek zcela zapracován).
  4. Smícháme mouku a prášek do pečiva a na střídačku s mlékem přidáváme do žloutkové směsi a stále šleháme do spotřebování surovin a dokud se nevytvoří homogenní těsto bez hrudek (netrvá to dlouho). Hotové žloutkové těsto nalijeme na pečící papír a ve velmi tenké vrstvě rozetřeme po celé ploše plechu.
  5. Pomocí lžíce a stěrky naneseme vyšehlený sníh na žloutkové těsto, rozetřeme po celé ploše a lžicí vytvoříme vlny. Posypeme plátky mandlí.
  6. Plech vložíme do rozpálené trouby na 30 minut. Pokud začne pusinka moc hnědnout, snížíme teplotu o 10°C, nebo zakryjeme celý plech alobalem.
  7. Po upečení necháme vychladnout v pootevřené troubě a následně zcela zchladnout.
  8. Během pečení začneme s přípravou krému.
  9. Mléko nalijeme do rendlíku, vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka a i s luskem vložíme do mléka. To postavíme na sporák a přivedeme k varu. Jakmile uvidíme první bublínku varu, mléko odstavíme. Pokud nemáte vanilkový lusk, mléko jen ohřejte a do žloutků nedávejte cukr krupici, ale 30 g domácího vanilkového cukru, nebo 2 vanilkové cukry a zbytek do 30g dosypte cukr krupicí. Nebo do připraveného krému před vařením (viz další odstavec) dejte lžičku vanilkového extraktu.
  10. Mezitím si žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny.  Přišleháme mouku a škrob (s tím opatrně, hodně práší). Poté za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem horké mléko. Prošleháme do homogenní směsi, vrátíme zpět do rendlíku na sporák (pokud používáte vanilkový extrakt, přidejte ho teď) a za stálého míchání metlou přivedeme k varu a pár minutek provaříme do zhoustnutí.
  11. Krém přelijeme do misky, zakryjeme folií tak, že se folie dotýká i povrchu krému a necháme vychladnout. Poté vložíme do lednice alespoň na dvě hodiny, aby byl krém dobře vychlazený.
  12. Na dodělání krému si vyšleháme vychlazenou smetanu  do tuha. Žloutkový krém vyndáme z lednice, přemístíme do větší mísy, rychle prošleháme v jemný krém a poté do něj přidáme šlehačku a už jen metlou v ruce lehce promícháme, aby se šlehačka a krém spojily. Se šleháním to nepřeháníme, krém by mohl zřídnout.
  13. Kompletace:
  14. Korpus ze všech stran trochu ořízneme, abychom měli rovné strany. Pak ho rozřežeme na sudý počet stejně velkých obdelníků - já nařezala na 16 dílů, ze kterých jsem pak udělala 8 větších zákusků. Lze řezat i menší kousky a mít až 16 dezertů.
  15. Krém přednáme do cukrářského sáčku s kulatou zdobící spičkou (já použila s průměrem 9mm) a naneseme na jeden obdélníček korpusu pusinky krému (já nastříkala 2x3 pusinky, pokud nařežete menší kousky, vyjde to třeba na jednu řadu tří pusinek vedle sebe). Na krém položíme druhý obdélníček a jeden kousek dezertu je hotov.
  16. Dezert plníme krémem maximálně dvě hodiny před konzumací, krém totiž rozpouští sněhovou pusinku a po delší době už to prý není ono (jak pro koho, mně chutná dezert i pár hodin povolený). Zbylý krém můžeme nechat v lednici přímo v cukrářském sáčku, korpus skladujeme v uzavřené krabici maximálně dva dny.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek  Linecký švestkový koláč s ořechy

Linecký švestkový koláč s ořechy

Obrázek Galettes s rebarborou a jahodami

Galettes s rebarborou a jahodami

Obrázek Žloutkové řezy s citronovou polevou

Žloutkové řezy s citronovou polevou

TOPlist