Z uvedených surovin na vále vypracujeme těsto, které rozválíme do tukem vytřené dortové formy průměr 28 cm, těsto vytlačíme i na boky. Formu s těstem odložíme do ledničky odpočinout.
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a přímo na něj do hrnce krájíme plátky jablek, zakapáváme citronem. Přidáme cukr a jablka povaříme. Přisypeme rozinky a citronovou kůru. Ve vodě rozmícháme Solamyl a zavaříme do jablek. Necháme vychladnout.
Náplň urovnáme na těsto, posypeme mandlovými lupínky a zalijeme polevou z rozpuštěného másla, do kterého vmícháme mléko, med a cukr. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut, ale posledních 10 minut pečeme jen ze spodu. Krájíme dobře vychlazené, podáváme s kopečkem šlehačky.