Domácí větrníky
Potřebné přísady:Na 10 kusů:
- mouka hl 100g
- olej 40g
- vejce 130g
- voda 130g
- špetka soli
Karamelová šlehačka:
- smetana 33% 40g
- cukr krystal 40g
- smetana 33% 150g
Žloutková šlehačka:
- cukr krystal 42g
- mléko 150g
- pudink van. 3/5 balíčku
- van.cukr na posypání
- smetana 33% 130g
Postup přípravy:
- Suroviny mimo mouky přivedeme k varu a zasypeme mouku a důkladně mícháme, aby se těsto nelepilo. Po vychladnutí přidáme vejce a důkladně rozmýcháme. Stříkáme na vymazaný plech olejem a pečeme při 220°C 10min potom dopékáme při 200°C.
Žloutková šlehačka
- Postup: uvaříme pudink - bude hodně hustý dáme do misky a posypeme vanilkovým cukrem a necháme vychladit. Po vychladnutí jej rozšleháme a smícháme s ušlehanou smetanou a stříkáme na rozkrojený větrník jen na spodní část.
Karamelová šlehačka
- Z cukru uděláme světlý karamel, který zalijeme teplou smetanou-(pozor vzniká velmi horká pára nebezpečí opaření) vzniknou cucky karamelu, které rozvaříme a dáme vychladit-nejlépe den dopředu.
- Po vychladnutí tento karamel rozšleháme a smícháme s ušlehanou smetanou a stříkáme na žloutkovou šlehačku.
- Vršky větrníků namáčíme v čokoládě necháme krátce okapat a položíme je na šlehačky a mírně zatlačíme.
- Větrníky dáme vychladit a už si jenom přejeme dobrou chuť.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuVáclav Lang
Mohlo by se Vám líbit