Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Cheesecake nejen pro zamilované

Potřebné přísady:

Korpus na vnitřní srdíčko:

  • 185 g změklého másla
  • 155 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1,25 podmáslí
  • 1 a 1/2 - 2 lžíce
  • gelové červené potravinářské barvy

Cheesecake :

  • 200 g čokoládových sušenek
  • 80 g rozpuštěného másla,
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 lžíce práškové želatiny
  • 500 g krémového sýra - já použila
  • mascarpone - ale může být např Philadelphia nebo Lučina
  • 2,5 dl smetany
  • ke šlehání
  • 150 g bílé čokolády
  • 150 g krupicového cukru (pokud máte rádi méně sladké,
  • tak trochu cukru uberte
  • bílá čokoláda je dost sladká
  • takže krém dost osladí)

Poleva :

  • 200 g tmavé čokolády (nejlépe čokolády na vaření)
  • 1,25dl smetany ke šlehání

Na ozdobení :

  • 1,5 dl šlehačky
  • kakao
Postup přípravy:
  1. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem do světlého krému. Zašleháme do něj jedno po druhém dvě vejce, pak vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, kakao sodu, podmáslí a nakonec červené barvivo.
  2. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem vložíme do trouby vyhřáté  na 180°C a pečeme asi 12- 15 minut (respektujte zkušenosti s vlastní troubou). Upečený plát necháme vychladnout a pak z něj vykrojíme formičkou několik srdíček. Moje formička měla průměr asi 6 cm.
  3. Čokoládové sušenky rozemeleme, přidáme máslo a vypracujeme kompaktní hmotu. Formu na biskupský chlebíček vyložíme papírem na pečení nebo potravinářskou fólií, na dno upěchujeme hmotu a uložíme ji do chladničky.
  4. Mezitím do kovové misky nalijeme dvě lžíce horké vody, posypeme ji želatinou, misku postavíme do kastrůlku s vroucí vodou a zahříváme, až se želatina rozpustí. V míse vyšleháme sýr, šlehačku (obojí musí mít pokojovou teplotu), cukr, rozpuštěnou bílou čokoládu a nakonec po částech želatinu.
  5. Polovinu sýrové hmoty rozetřeme do formy a v řadě těsně za sebou po celé délce formy do ní zapíchneme srdíčka (nebo jiný tvar). Formu opatrně doplníme zbylou sýrovou směsí tak, aby byla všechna srdíčka zakrytá, formou opatrně poklepeme o podložku, abychom hmotu zbavili bublin a uložíme ji do chladničky nejlépe přes noc.
  6. Tmavou čokoládu na polevu nasekáme nadrobno, zalijeme ji horkou smetanou a mícháme, dokud se nerozpustí a nevznikne hladká poleva.
  7. Ztuhlý cheesecake opatrně vyjmeme z formy (pozor ať si dortík neobrátíme, měli bychom srdíčko vzhůru nohama), potřeme ho čokoládovou polevou a ozdobíme pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou šlehačkovými pusinkami, které ještě lehce posypeme kakaem.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Závin ze super rychlého těsta

Závin ze super rychlého těsta

Obrázek Nepečený  dort jak ho možná neznáte

Nepečený dort jak ho možná neznáte

Obrázek Meruňkový koláč se smetanovou pěnou a ořechovým sněhem

Meruňkový koláč se smetanovou pěnou a ořechovým sněhem

Obrázek Linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou

Linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou

Obrázek Norský žloutkový dezert - Kvafjordkake - verdens beste

Norský žloutkový dezert - Kvafjordkake - verdens beste

TOPlist