Vaječňák podle naší babi
Potřebné přísady:
- 4 ks žloutek
- salko - dělám doma, může být kupovaný v tom případě jedna plechovka
- hnědý rum - podle chuti - ( každý ví sám jak nejlépe chutná jemu )
- 1ks vanilkový cukr
Postup přípravy:
- Žloutky ušleháme s vanilkovým cukrem do pěny, šleháme deset minut.
- Přidáme kondenzované mléko a opět cca 10 minut šleháme. Necháme odpočinout cca 5 minutek.
- Potom dáme do kovové misky a šleháme nejlépe ve vodní lázni - pozor nesmí se vařit. Stále míchat - tento krok je důležitý kvůli žloutkům a jejich tepelnému zpracování.
- Dáme zchladit na pokojovou teplotu. Dávám misku do kastrolu s vodou.
- Nakonec přilejeme rum a lehce prošleháme. Nalejeme do sklenice a dáme zchladit do ledničky.
Vánoční cukrovíAutor receptuRomča
Mohlo by se Vám líbit