Pečený hruškový čaj se šípkovým výluhem
Potřebné přísady:Na pečený hruškový čaj
- hrušky
- skořice
- badyán
- hřebíček
- celá skořice
- cukr
- rum
Na šípkový výluh
- šipky
- vlažná převařená voda
Postup přípravy:Hruškový pečený čaj
- Hrušky omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kousky, vložíme do pekáčku. Přidáme všechny zbylé uvedené suroviny a dáme péct - cca na hodinku. Po upečení vyndáme koření a plníme do čistých skleniček, kdo chce vypláchne skleničky rumem a zbytky rumu po vypláchnutí, normálně přidá do směsi.
- Další varianta je pro ty, kteří nemají rádi kousky ovoce v čaji a upřednostní spíše více aromatickou verzi. Po upečení v tomto případě vyndáme většinu koření, nějaký ten hřebíček tam ponecháme, přidáme trochu mleté skořice a tyčovým mixérem vymixujeme dohladka. Takto připravenou směs plníme do čistých, opět rumem vypláchnutých skleniček.
Šípkový výluh
- Nasbírané šípky omyjeme a rozmixujeme, přidáme převařenou avšak už jen vlažnou vodu. Necháme louhovat cca 20 hodin. Poté scedíme přes sítko s následně přes plátno a naplníme do čistých láhví. Skladujeme v lednici.
- Vše máme připraveno, nyní si uvaříme vodu, do šálku dáme pečený hruškový čaj, který zalijeme vodou. Počkáme až vychladne, alespoň na 70 stupňů, přidáme med a dolijeme šípkovým výluhem.
Ostatní
Mohlo by se Vám líbit