Hledat
Filters

Štafetky

Potřebné přísady:

Bezé plát:

  • 150 g bílků (cca 4 bílky z větších vajec)
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g strouhaného kokosu

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 75 g vanilkového pudinkového prášku (2 sáčky)
  • 100 g cukru
  • 125  g másla
  • 1 lžíce mleté kávy

Poleva:

  • 70 g hořké čokolády (já používám 70% Lindt)
  • 20 g másla
Postup přípravy:
  1. Bílky spolu s cukrem vyšleháme do tuha. Do vzniklého proslazeného sněhu opatrně stěrkou zamícháme mouku a kokos.
  2. Troubu rozehřejeme na 230°C (horkovzduch stačí 200°C).
  3. Ustřihneme si pečící papír tak, aby přesně pasoval na velký plech. Papír si můžeme pomazat máslem (bezé pak půjde lépe dolů, ale není to nutné). Těsto namažeme  na celou plochu papíru do výšky asi 4 mm, dobře to jde cukrářskou stěrkou a nebo dlouhým cukrářským nožem.
  4. Plát upečeme v rozehřáté troubě do světle hnědé barvy. Trvá to přibližně 10-15 minut (pečení raději hlídejte, záleží na troubě, mně to trvalo necelých 10 minut).
  5. Po vychladnutí plát rozřežeme na třetiny a necháme zavadnout v lednici
  6. Krém:
  7. Půlku mléka dáme na sporák, ve druhé půlce důkladně rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Vlijeme do mléka na sporáku, za stálého míchání metličkou přivedeme k varu a uvaříme velmi hustý pudink. Necháme úplně vychladnout a během chladnutí občas metličkou promícháme, aby se na pudinku nevytvářel škraloup.
  8. Povolené máslo vyšleháme do hladké konzitence a po lžicích zašleháme pudink. Nakonec zašleháme i kávu (nesmí jí být moc, aby neobarvila krém moc na hnědo).
  9. Krém rozdělíme na půl a dva pláty těsta pomažeme vždy jednou polovinou. Složíme pomazané pláty na sebe a přiklopíme třetím plátem. Necháme ztuhnout v lednici.
  10. Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem.
  11. Zatuhlou kostku z plátu a krému vyndáme z lednice a nakrájíme na malé štafetky. Každou štafetku zdobíme polevou, jak vidíte na fotkách (napůl přes úhlopříčku) a nebo oba konce cca 1 cm.. Já štafetky nenamáčím, ale polevou potírám pomocí mašlovačky, jinak je vrstva čokolády moc silná a výrazná, silně doporučuju spíš tento způsob než namáčení. Každý kousek necháme okapat a lehce zatouhnout na alobale.
  12. Štafetky naposledy vychladíme (ideálně přes noc), aby vše zatuhlo a chutě se prolnuly.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist