Hledat
Filters

Koláče z jemného máslového těsta

Potřebné přísady:
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • půl hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • rozpuštěný silnější plátek másla tak 80g
  • půl kostky droždí
Postup přípravy:
  1. Koláče z jemného máslového kynutého těsta,..
  2. 500 g hladké mouky, špetka soli, půl hrnku cukru, 1 vanilkový cukr
  3. 200 ml vlažného mléka, 2 vejce, rozpuštěný silnější plátek másla, tak 80g,půl kostky droždí. Těsto zaděláme klasickým způsobem jako kynuté těsto, to znamená z kvásku -mléko, droždí cukr a po vykynutí zapracujeme do zbytku surovin a necháme 50 minut kynout.
  4. Než nám vykyne, připravíme si náplňě. Zvlášt mák i ořechy svaříme na mírné teplotě s mlékem a cukrem na hustější kaše, do ořechů přidám trochu drcených piškotů a pomerančovou kůru a do máku povidla a citronovou kůru.
  5. Po vykynutí rozdělíme na dílky a vytočíme kuličky asi jako pingpongový míček, dáme na plech vždy tak 5 cm od sebe a necháme ještě 15 minut kynout. Pak dnem větší skleničky vytlačíme prostor pro náplň, stříkáme po obvodu mák, nebo ořechy a do středu brusinkovou marmeládu a na koláče mandlovou drobenku. Lámané lupínky mandlí, máslo, poloh. mouku a cukr.
  6. Pečeme na 180 dokud okraje nebudou zlatavé.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist