Hledat
Filters

Jahodové zrcadlo - nepečený tvarohový dort

Potřebné přísady:

Sušenkový základ:

  • 120 g máslových sušenek
  • 60 g másla (pokud použijete kupované sušenky, bude možná potřeba másla o trochu víc, cca 90g)
  • 1 lžíce třtinového cukru (nebo alespoň cukru krystal)

Jahodové pyré:

  • 750 g jahod
  • 100 g cukru

Krém:

  • 6 plátků  nebo 10g želatiny
  • 250 g mascarpone
  • 120 g cukru (část vanilkového, část moučkového, dala jsem asi 30g domácího vanilkového a 90 g moučkového)
  • 500 g tvarohu
  • 100 g smetany ke šlehání
  • půlka jahodového pyré

Jahodové zrcadlo:

  • 2 plátky želatiny nebo 4 g mleté želatiny
  • druhá část jahodového pyré
Postup přípravy:
  1. Dort jsem připravovala v dortové formě s průměrem 22 cm. Lze použít i obruč nastavenou na tentýž průměr a jako dno použít talíř, na kterém budeme dort servírovat.
  2. Sušenky nadrtíme a smícháme s cukrem. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy (dno formy raději vyložíme pečícím papírem). Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.
  3. Jahody omyjeme, odstopkujeme a rozmixujeme na pyré. Společně s cukrem je dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a redukujeme cca na polovinu objemu (trvá to asi půl hodiny). Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník (zbytek nevyhazujte,je to škoda, dejte si ho třeba do jogurtu:o))
  4. Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny.
  5. Pokud vám nevadí zrníčka jahod, můžete přepasírovat jen jednu polovinu pyré - tu které půjde na "zrcadlo", to by mělo zůstat čisté. Do tvarohového krému klidně můžete nechat pyré nepasírované. Já přepasírovala obě části.
  6. Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak do něj po lžících zašleháme tvaroh.
  7. Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny / mletou želatinu rozmícháme v několika lžicích voddy. Necháme bobtnat asi 5 minut.
  8. V rendlíku si ohřejeme první část ovocného pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme (mletou želatinu rovnou vkládáme do pyré), vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto jahodovu směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička.
  9. Výsledkem je světle růžový krém.
  10. Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý.
  11. Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny / mletou želatinu rozmícháme v lžici vody. Necháme bobtnat asi 5 minut.
  12. Do rendlíku vložíme jahodové pyré a postavíme ho na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme (mletou želatinu rovnou vkládáme do pyré), vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu. Dejte pozor, aby želé nebylo příliš horké, pokud budete lít želé na dort horké, začně rozpouštět tvarohovou vrstvu a vytvoří se vám v zrcadlo mramorování, které není žádoucí.
  13. Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
  14. Dokončení:
  15. Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist