Hledat
Filters

Jablkový mřížkový koláč

Potřebné přísady:
  • 500g hladké mouky
  • 20dkg cukru
  • 2 vejce
  • 1 Hera
  • 1 prášek do pečiva
  • trošku soli
  • citr. kůra
  • jablka - oloupaná a nastrouhaná na hrubém struhadle
  • cukr
  • skořice
Postup přípravy:
  1. Ze všech surovin vypracujeme na vále tuhé těsto. Ze 2/3 vyválíme placku o rozměrech plechu a pomocí válečku přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Rozprostřeme nastrouhaná jablka, podle kyselosti jablek vmícháme trošku cukru a skořici a rovnoměrně rozprostřeme po celém plechu. Ze zbylého těsta vyválíme tenší placku asi stejně velkou jako tu první a pomocí rádýlka nebo nožem vykrajujeme proužky. Ty potom pokládáme na jablka do tvaru mřížek. Pečeme na 200°C asi 1/4 hodiny, poté teplotu stáhneme na 160°C a ještě necháme alespoň 20 minut péct - jablíčka musí zvláčnět, proto nespěchejte a nechte řádně propéct.
  2. Nejlepší je koláč druhý den, když zvláční i těsto.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist