Hledat
Filters

Chléb konzumní

Potřebné přísady:

Rozpis na 2 bochníky:

  • 600 g pšeničné hladké mouky
  • 400 g žitné chlebové mouky
  • 25 ml kvasného octa
  • 25 g soli
  • 30 g čerstvého droždí
  • 5 g celého kmínu (cca polévková lžíce)
  • 700 ml vlažné vody
Postup přípravy:
  1. Do mísy nalijeme vlažnou vodu, přidáme odstatní suroviny, promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. Pokud se těsto hodně lepí, přisypeme na střídačku žitnou a pšeničnou mouku (já přisypávala cca 2 lžíce mouky, ale záleží na použité mouce, některá víc saje, některá míň).
  2. Těsto vyklopíme na vál pomoučený žitnou moukou (nepřeháníme to s množstvím, aby se nám pak mouka nedostala do chleba, kde by vytvořila nerozmíchané hrudky), poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut zrát.
  3. Po vyzrání těsto rozdělíme na dva díly, z obou vypracujeme bochánky (tak abychom z těsta vyhnali vzduch a střídka pak byla rovnoměrně porézní) a přemístíme je do moukou vysypaných ošatek (spojem nahoru) a necháme 50 minut kynout. Pokud nemáte ošatky, nevadí, já dávám bochánky kynout do kulatých velkých mís vyložených lehce pomoučenou utěrkou.
  4. Poté chleby vyklopíme na plech (opatrně, ať nespadnou, spoj bochánků se tím pádem dostane dolů) a vložím do zapářené trouby vyhřáté na 250°C (zapaříme jí tak, že na stěny trouby  rozprašovačem stříkáme vodu dokud se nevytvoří pára). Po 3 minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, stáhneme teplotu na 180°C a pečeme 35-40 minut.
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist