Hledat
Filters

Cheesecake

Potřebné přísady:

rozpočet formu d = 20cm

sušenkový základ:

  • 120 g sušenek lotus
  • 50 g másla
  • 1 lžíce hnědého krystalového cukru

sýrová hmota

  • 200 g lučiny
  • 300 g krémového sýra - tesco creamcheese (já použila půl na půl tučný tvaroh a mascarpone)
  • 150 g kysané smetany, husté a tučnější (16%)
  • 3 celá vejce
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry sušené
  • pár kapek citronu

poleva

  • 75 g krémového sýra - tesco creamcheese
  • 2 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy:
  1. Dortovou formu vymažte máslem a zespoda pro jistotu obalte alobalem. Pečící se máslo rádo vytéká.
  2. Na sušenkový základ nadrťte sušenky v mixéru nahrubo, přidejte pokrájené studené máslo a lžíci cukru a několika pulsy mixéru spojte. Takto připravenou hmotu upěchujte na dno formy lžící a zapečte v troubě rozpálené na 180 st. asi 10 minut. Dejte vychladnout.
  3. Samotné sušenky lotus jsou velmi sladké, cukr se přidává proto, aby se dno dortu lépe upeklo a zůstalo křupavější. Předpečení nevynechávejte. Samozřejmě lze základ jen upěchovat a hned na ni líti sýrovou náplň, ale hmota se stane mokrou a patlavou, dort se špatně přesouvá a nechutná to tak dobře.
  4. Na krémovou náplň rozmíchejte oba sýry, creamcheese i lučinu dohladka, přidejte oba cukry, citronovou kůru i šťávu, znova jemně promíchejte a vpravte kysanou smetanu. Hmota by měla být tekutá a hustá, bez hrudek a bublin. Nakonec za stálého ale neintenzivního míchání přidejte vejce, jedno po druhém. Hmotu pomalu nalijte na vychladlý sušenkový základ a nechte asi 5 minut stát.
  5. Celé to míchání a přelévání se dělá opatrně proto, aby se do směsi nedostalo mnoho vzduchových bublin. Proto je lepší ji připravovat ručně v míse metličkou nebo v robotu, který má nástavec na dělání těsta a pomalé míchání. Tyčový mixér s metlami není vhodný.
  6. Předehřejte troubu na 160 st. bez horkovzduchu, ten by dort vysušil a popraskal, do spodní drážky vsuňte pekáč zpola naplněný vodou. Na střední drážku dejte mřížku a až bude trouba rozpálená, ne dříve, vložte formu s dortem. Pečte asi 50 - 60 minut.
  7. Čas je velmi orientační, hlídejte a zkoušejte. Nejméně první půlhodinu, radši třičtvrtě neotevírejte dvířka trouby. Unikla by pára a teplo a cheesecaku by se mohl propadnout střed. Konec pečení poznáte tak, že poklepete lžící o formu, dort nešplouchá, ale trochu se klepe, stejnoměrně v celém objemu. Vršek může být nazlátlý, ale ne popraskaný. Pokud je nedopečený, chvěje se po obvodu lehce a uprostřed se mnohem výrazněji vlní. Přepečený je naopak velmi pevný, praská mu povrch a okraje odskakují od formy. To se dá zakrýt polevou ;) Po dopečení vypněte troubu a nejméně dvě hodiny nechte dort chladnou uvnitř za zavřenými dveřmi. Je to zase proto, aby se nepropadl střed a hmota neztuhla na tvarohovou buchtu, ale zůstala krémová a vláčná. Cheesecake se ve vypnuté troubě ještě dopeče, zpevní úplně a okraje se oddělí od formy.
  8. Po vychladnutí na pokojovou teplotu přesuňte do lednice a nechte lépe přes noc, nejméně však dvě hodiny, chladnout a zpevňovat.
  9. Polevu můžete a nemusíte dávat. Zakryje případné praskliny a nerovnosti a dodá dortu sněhobílý čistý povlak. Rozmíchejte sýr s trochou cukru do hladka a natřete na povrch ztuhlého studeného dort dlouhým plochým nožem. Boky uhlaďte nebo nechte polevu stékat.
Ostatní
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist