Hledat
Filters

Španělský ptáček

Potřebné přísady:

Pro 4 osoby:

  • 4 plátky hovězí kýty (á 150g)
  • 2 natvrdo uvařená vejce (stačí jedno a do každého ptáčku dát čtvrtku)
  • 2 sterilované okurky
  • 100 ml láku z okurek
  • 5 zarovnaných lžic plnotučné hořcice (4 do ptáčků a 1 do omáčky)
  • 4 střední cibule (1 do ptáčků, 3 do omáčky)
  • 100 g špeku
  • 80 g gothajského salámu
  • sůl, pepř
  • 1 l vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g sádla
Postup přípravy:
  1. Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se nepotrhalo maso), řádně osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořcice. Na plátek naskládáme asi 10 g špeku (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje (špalíček), půlku vejce (vařili jsme to s půlkou vejce, jak je vidět i na fotce, ale stačila by i čtvrtina), půlku podélně rozkrojené okurky a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem.
  2. V kastrolu rozehřejeme sádlo a  opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda. Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek (zbylý, který se nedal do ptáčků), orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda. Zalijeme vývarem, přidáme hořcici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhenem oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.
  3. Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek. Šťávu dochutíme solí a pepřem (já nechala tak, jak byla, hořčice, lák a sůl z masa  byla tak akorát) a precedíme ji přes síto na ptáčky. Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem (já jí rozmixovala).
  4. Podáváme s rýží.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Hovězí na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem

Hovězí na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem

4.673
Zobrazit detail Hovězí na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem
Obrázek Králík na česneku se špenátem a bramborovými knedlíky

Králík na česneku se špenátem a bramborovými knedlíky

3.54
Zobrazit detail Králík na česneku se špenátem a bramborovými knedlíky
Obrázek Vepřová panenka ve slanině s gratinovanými brambory

Vepřová panenka ve slanině s gratinovanými brambory

42
Zobrazit detail Vepřová panenka ve slanině s gratinovanými brambory
Obrázek Vepřové maso pečené ve smetaně

Vepřové maso pečené ve smetaně

Zobrazit detail Vepřové maso pečené ve smetaně
Obrázek Letní brambory s cuketou - Hartmanice

Letní brambory s cuketou - Hartmanice

Zobrazit detail Letní brambory s cuketou - Hartmanice
Obrázek Bramborovo-perníkové knedlíky plněné sušenou švestkou a marcipánem

Bramborovo-perníkové knedlíky plněné sušenou švestkou a marcipánem

Zobrazit detail Bramborovo-perníkové knedlíky plněné sušenou švestkou a marcipánem
Obrázek Cizrna s mrkví, lilkem a rajčaty

Cizrna s mrkví, lilkem a rajčaty

Zobrazit detail Cizrna s mrkví, lilkem a rajčaty
TOPlist